Fermentatie, wat houdt dat precies in?

fermentatie

Je hebt vast weleens van de term fermentatie gehoord, alleen wat is gefermenteerd eten nou eigenlijk? Het begint tegenwoordig steeds vaker voor te komen dat je gefermenteerde ingredienten in recepten tegenkomt. Fermentatie is het proces van het afbreken of omzetten van een grondstof van een bepaald product met de hulp van micro organismen. De micro organismen groeien door middel van warmte en vocht en als ze groeien dan maken ze verschillende enzymen aan. Deze enzymen geven tijdens het proces van fermentatie een bepaalde smaak, geur, zuurgraad of houdbaarheid aan het product. Een goed voorbeeld van een gefermenteerd product dat iedereen kent is yoghurt. Yoghurt is puur melk met toegevoegde micro organismen. Lactose verdwijnt doordat het omgezet wordt in melkzuur en hierdoor wordt de structuur dikker en wordt de smaak zuurder.

Waarom kies je voor fermentatie

Fermentatie is een van de oudste manieren om eten te conserveren. Door bijvoorbeeld kool te fermenteren behoud je de vitamine C. Je laat tijdens het fermentatie proces je voedsel gecontroleerd bederven. Je kan verschillende etenswaren fermenteren zoals groente, fruit, zuivel, vis en vlees. Het kan een betere smaak geven aan het voedsel, de geur en het uiterlijk van het voedsel kunnen er anders uit komen te zien en de houdbaarheid wordt verlengd. Doordat de zuurgraad veranderd is het mogelijk dat de verteerbaarheid ook veranderd. Een voorbeeld naast yoghurt van gefermenteerd voedsel is zuurkool, dit is van oorsprong witte kool.

De voordelen die fermentatie biedt

Door te kiezen voor fermentatie kan je een voedsel een betere smaak, textuur en verteerbaarheid krijgen. Tevens verhoogt het de vitamines en bioactieve stoffen in groente, voedsel wordt beter verteerbaar, door fermentatie verminder of verwijder je antinutriënten in groenten en andere voeding, door fermentatie creëer je een bron van levende en gezonde bacteriën en de houdbaarheid van je voedsel wordt verhoogd. Antinutriënten in groenten en andere voeding zijn niet alleen slecht verteerbaar voor je lichaam, maar kunnen tevens de opname van mineralen uit voeding verhinderen.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Reacties

Laat een Reageren

U kunt deze gebruiken HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>